Доставка збірних вантажів
для юридичних осіб

Доставка збірних вантажів

Новини

Новини українського ринку автоперевезень

Український Уряд врегулював особливості правовідносин для реалізації з 1 жовтня в Україні Конвенцій про  спільний транзит та спрощення формальностей у торгівлі товарами – «митного безвізу».

27 вересня 2022 року КМУ ухвалив низку постанов, що відкривають доступ необмеженому колу українського бізнесу до авторизацій та спрощень, аналогічних існуючим в ЄС, що регулюють питання надання митним органам заходів забезпечення сплати митних платежів при ввезенні та/або переміщенні територією України транзитом, а також нормують положення актів Уряду з Конвенціями про процедуру спільного транзиту та спрощення формальностей у торгівлі товарами.

Важливим є початок повноцінного застосування в Україні NCTS (New Customs Transit System) – програмного продукту, який вже тривалий час використовується при переміщенні товарів між країнами-членами ЄС, а також Великобританією, Туреччиною, Сербією, Північною Македонією, Ісландією, Норвегією, Ліхтенштейном і Швейцарією, загалом 35 країн. Саме NCTS забезпечує практичну реалізацію норм Конвенції про процедуру спільного транзиту митницями країн-учасниць цієї конвенції.

Перевезення вантажів на умовах Конвенції МДП після 01.10.2022 має здійснюватись без будь-яких змін, так як Конвенція про процедуру спільного транзиту тільки надасть нові можливості для національного бізнесу і обидві конвенції будуть працювати на рівних умовах.

27 вересня кабінет міністрів ухвалив постанову “Про заборону вивезення товарів з України на митну територію російської федерації”. Постановою передбачається заборону вивезення за межі митної території України товарів за зовнішньоекономічними контрактами, торговельною або країною призначення яких є росія. З початку війни експорт товарів до рф де-факто було зупинено, але тепер це закріплено і на правовому рівні.

В Україні відновлено роботу над впровадженням електронної товарно-транспортної накладної (е-ТТН). З 1 серпня 2022 року е-ТТН мала стати обов’язковою для всіх транспортних перевезень в Україні. Однак у зв’язку з повномасштабним вторгненням росії в Україну та початком бойових дій роботу над проєктом було тимчасово призупинено.
Зараз команда МІУ та партнери проєкту повертаються до роботи щодо розробки та впровадження цифрових ініціатив. Метою якого є впровадження е-ТТН, забезпечення прозорості процесу перевезення, що істотно спрощує взаємодію між вантажовідправником, перевізником і вантажоодержувачем. Усі операції стануть доступними учасникам в режимі реального часу.

Залишити відгук