Доставка збірних вантажів
для юридичних осіб

Доставка збірних вантажів

Блог

Зник вантаж. Що робити?

У житті кожного логіста є ситуації, з якими він ніколи не хотів би мати справу.

Одна з них – зникнення вантажу в дорозі. При цьому, вантаж може зникнути частково, повністю або навіть разом з авто. Найчастіше, факт зникнення виявляється по прибуттю вантажу на склад вивантаження або на митний термінал.

На просторах інтернету у вільному доступі представлено безліч відеозаписів з камер спостереження, встановлених на дверях напівпричепів, які фіксують момент спроби крадіжки вантажу прямо на ходу автомобіля. Часто вантажі крадуть під час зупинки авто. З кожним роком колекція способів крадіжок вантажу поповнюється новими, іноді навіть просто незрозумілими випадками.

Такі ситуації зустрічаються. На жаль, одного разу і я зіткнувся з цим, і, повірте, я не хотів би пережити подібне в майбутньому. У моєму випадку авто прибуло на митний термінал, де і була виявлена ​​недостача. При цьому водій ніяк не міг прокоментувати ситуацію, що склалася.

Скажу чесно – прийняти і одночасно усвідомити ситуацію швидко не представляється можливим. Але саме в цей момент слід докласти максимум зусиль і взяти себе в руки. Можливий вихід із ситуації буде залежати виключно від Ваших перших кроків.

По-перше, необхідно підтвердити факт крадіжки. Якщо є факт злому – цей пункт можна пропустити. А якщо його немає, як було в моєму випадку? Тобто ніщо не вказує на те, що кузов авто відкривався ким завгодно, але не водієм. У цьому випадку відразу ж слід перевірити чи не забули завантажити даний товар в авто при навантаженні. Повірте, буває і не таке. В авто просто можуть завантажити  вантаж для іншого одержувача.

Далі, якщо факт пропажі підтверджений, насамперед необхідно викликати поліцію (з обов’язковою приміткою про підозру щодо крадіжки вантажу) і повідомити страхову компанію (при наявності СМР страхування та/або страхування вантажу). Поки очікується прибуття сюрвейера страхової компанії і офіцерів поліції, Вам необхідно проконтролювати щоб в СМР (ТТН) були зроблені відповідні позначки. Також обов’язково повинен бути складений акт, який підтверджує факт недостачі вантажу. Даний акт підписують приймаюча сторона і водій. Більш того, водій повинен скласти пояснювальну записку.

По-третє, необхідно взяти у водія табель робочого часу, згідно якого можна визначити час руху і час зупинок. Якщо автомобіль обладнаний пристроєм GPS, слід заздалегідь підготувати звіт руху транспортного засобу. Попередньо підготуйте оригінал і копії заявки, договору з перевізником/клієнтом, скан копію технічного паспорта на авто і посвідчення водія. Щоб уникнути появи претензій, зберіть всю необхідну документальну базу.

Дані документи будуть затребувані службою безпеки, юристом, поліцією, страховою компанією, клієнтом і т.д. Не зайвим буде і фотозвіт місця злому або відеозапис з завантаження/ розвантаження. У даній ситуації важливо зібрати якомога більше інформації, бажано з документальним підтвердженням. Від Вашої ініціативності і відповідального підходу до справи може залежати пошук і виявлення вантажу.

І найголовніше – не сподівайтеся ні на кого. У даній ситуації можна покладатися тільки на себе і свою команду.

                                                                                                                                                                  Сергій Ш.

Залишити відгук